La intel·ligència depèn de les connexions neuronals

Les persones intel·ligents posseeixen regions del cervell que interaccionen més estretament entre elles, mentre que altres zones es desconnecten més que les altres, segons un estudi de la Universitat Goethe a Alemanya, del qual s’informa en un comunicat.

La comprensió dels fonaments del pensament fascina les persones des de sempre. Els èxits escolars i professionals d’una persona s’atribueixen en general a les diferències individuals que hi ha en matèria d’intel·ligència.

Fins ara, el grau d’intel·ligència d’una persona s’atribuïa únicament a diferències observades en diferents parts del cervell. El nou estudi afegeix que està relacionat també amb les connexions cerebrals i que aquestes connexions dominen a l’hora de manifestar la intel·ligència d’una persona.

Els investigadors, capitanejats per la doctora Ulrike Basten, consideren provat que el cervell d’una persona intel·ligent està connectat d’una manera diferent respecte al cervell de les persones menys intel·ligents.

Han arribat a aquesta conclusió després d’estudiar les bases neurològiques de la intel·ligència humana. Per a això van combinar els exàmens d’imatges del cervell de 300 persones obtingudes mitjançant ressonància magnètica, amb altres mètodes d’anàlisi.

Aquests nous anàlisis posen de manifest, entre altres coses, que certes zones del cervell de les persones intel·ligents participen més intensament en la circulació d’informació entre les diferents xarxes del cervell, amb la finalitat que les informacions importants siguin comunicades amb més rapidesa i eficàcia .

Així mateix, l’equip alemany ha descobert que algunes regions cerebrals estan menys connectades de la resta de les xarxes neuronals en les persones menys intel·ligents. Això vol dir que les persones més intel·ligents tenen un millor filtratge de les informacions no pertinents, el que repercuteix en la seva capacitat de reacció sobre la resta d’informacions.

LAIETANIA-084Corp

Segons Basten, és possible que la integració diferent d’aquestes regions en les xarxes cerebrals permeti a les persones més intel·ligents distingir més fàcilment la informació important de la no pertinent, el que representa un avantatge cognitiva per a nombrosos processos de pensament. Els resultats d’aquest treball es publiquen a la revista Scientific Reports.

En aquest article, els científics expliquen que el cervell funcional està organitzat en mòduls: “És com una xarxa social que està formada al seu torn per moltes subrredes, com famílies o cercles d’amics. Dins de cada submòdul, els membres de cada família estan més fortament connectats entre ells que amb els membres d’altres famílies o cercles d’amics. El cervell funciona de manera semblant ”

El que ha constatat aquest estudi és que en els individus més intel·ligents alguns d’aquests submòduls cerebrals estan més connectats i que per això l’intercanvi de la informació permet separar ràpidament la que és important. En les persones menys intel·ligents, aquest intercanvi d’informació és menys intens, de manera que l’acumulació d’informació retarda la comprensió i les decisions que prenen amb més encert i rapidesa les persones més intel·ligents. Les causes d’aquestes associacions segueixen sent una pregunta oberta per als científics. “És possible que, a causa de les seves predisposicions biològiques, algunes persones desenvolupin xarxes cerebrals que afavoreixin comportaments intel·ligents o tasques cognitives més desafiants. No obstant això, és igualment probable que l’ús freqüent del cervell per a tasques cognitivament desafiadors pugui influir positivament en el desenvolupament de les xarxes cerebrals. Atès el poc que sabem actualment sobre la intel·ligència, sembla més probable una interacció de tots dos processos “, explica Basten.

No és la primera vegada que aquest equip realitza contribucions importants per a l’estudi de la intelogencia. El 2015, ja havien identificat diverses regions cerebrals, entre elles el còrtex prefrontal, en què els canvis d’activitat apareixien associats a diferents nivells d’intel·ligència. En aquest nou estudi han aconseguit precisar aquestes àrees cerebrals estan connectades a nivell funcional.

Més recentment, a principis d’aquest any, Kirsten Hilger, Christian Fiebach i Ulrike Basten van publicar una altra investigació en la qual afegien que tant l’escorça insular anterior com l’escorça cingular anterior, dues àrees cerebrals implicades en el procés cognitiu especialitzat en la informació rellevant, estaven millor connectades que altres regions cerebrals. Així mateix, especificaven que la unió entre el còrtex temporal i parietal, que actua com a protecció de la ment pensant contra la informació irrellevant, està pitjor connectada a la resta de la xarxa neuronal i cerebral.

Font: https://www.tendencias21.net/La-inteligencia-humana-depende-de-las-conexiones-cerebrales_a44278.html

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s