Els nadons són molt sensibles a les reaccions de ràbia dels adults

Els adults sovint es formen opinions ràpides sobre les personalitats dels altres, sobretot quan es tracta de trets negatius. Si veiem algú que discuteix amb un altre conductor per una plaça d’aparcament, per exemple, es pot suposar que la persona tendeix a confrontar-se amb altres.

Dos nous estudis d’investigació amb centenars d’infants de 15 mesos d’edat demostren que els nadons formen generalitzacions similars sobre altres, i que intenten apaivagar als adults que consideren “propensos a la ira”.

La investigació, realitzada per científics de l’Institut de Ciències del Cervell i de l’aprenentatge (I-LABS) de la Universitat de Washington (Seattle, EUA) revela per primera vegada que els nadons de 15 mesos generalitzen el comportament agressiu d’un adult , encara que el context social canvia.

Una resposta adaptativa i intel·ligent

“La nostra investigació suggereix que els nadons van a fer tot el possible per evitar ser el blanc de la ira”, diu l’autora principal de l’estudi, Betty Repacholi, científic d’I-LABS, en la informació de UW. “A aquesta curta edat, ja han trobat una forma de mantenir fora de perill. És una resposta intel·ligent, adaptativa”.

En un dels estudis, publicat a Developmental Psychology, Repacholi i els coautors volien veure com l’exposició dels nadons a la ira d’un adult desconegut cap a un altre adult podria afectar el comportament dels nadons en una nova situació. ¿Assumeixen els nadons que les trobades negatius inicials tornaran a passar?

“La nostra investigació mostra que els nadons presten acurada atenció a les reaccions emocionals dels adults“, diu el coautor Andrew Meltzoff, codirector d’I-LABS. “Els nadons fan judicis ràpids sobre si un adult és propens a la ira. Encasellen als adults amb més rapidesa del que pensàvem”, afegeix.

Resultat d'imatges de control de la ira padres de bebes

L’experiment

L’experiment va ser així: 270 nadons de 15 mesos d’edat, barreja de nens i nenes, es van asseure a la falda dels seus pares, davant d’un investigador anomenat el “Experimentador”.

El nadó va veure el Experimentador jugar amb una sèrie de joguines. A cada assaig, un segon investigador, el “exterioritzador de Sentiments”, reaccionava, ja fos de manera neutra ( “Això és entretingut”), o de manera negativa dient “Això és molest!” amb veu severa quan el Experimentador duia a terme la seva acció en la joguina. La reacció de l’exterioritzador era la mateixa per a cada joguina.

A continuació, el nadó tenia l’oportunitat de jugar amb la mateixa joguina. Els investigadors van mesurar la facilitat amb que els nadons imitaven les accions de l’experimentador. Els nadons que havien estat testimonis de l’arrencada d’ira eren menys propensos a jugar amb la joguina o a imitar les accions de l’adult que els que havien vist una reacció neutra.

A continuació, l’Experimentador va mostrar al nadó com jugar amb una joguina nova. Aquest cop, però, el prèviament enutjat exterioritzador ara semblava estar neutral. “Volíem veure si els nadons tractarien la ràbia que havien vist abans com un esdeveniment ocasional o si la veuen com a part del caràcter de la persona,” diu Repacholi.

Quan se’ls dóna l’oportunitat de jugar amb la joguina nova, els nadons que coneixien la història d’enuig de l’exterioritzador evitaven jugar amb la joguina, en comparació amb els nadons del grup que havia vist una reacció neutral.

“Dóna’m la teva joguina”

“És com si el nadó no confiés en què el exterioritzador estigués en calma”, diu Repacholi. “Una vegada que els nadons han detectat que algú és propens a la ira, és difícil que ho oblidin. Estan adoptant un enfocament de” millor prevenir que curar”, en què no van a assumir riscos tot i que la situació hagi canviat aparentment”.

Un segon estudi realitzat per Repacholi, Meltzoff i equip suggereix que els nadons són capaços de donar amb gestos d’apaivagament en situacions que involucren a adults propensos a la còlera.

Usant una configuració experimental similar, un altre grup de 72 nadons de 15 mesos d’edat, amb un nombre parell de nens i nenes, va observar per primera vegada la reacció de “enuig” o “neutralitat” de l’exterioritzador respecte a les joguines utilitzats per l’Experimentador .

A continuació, la “volta de rosca”: l’experimentador va treure noves joguines dissenyades per ser molt atractives per als nadons, com ara una joguina amb una bola petita que s’il·luminava en ser girada.

Asseguts a la falda dels seus pares, els nadons van poder jugar amb la joguina atractiva breument abans que l’exterioritzador -que tenia una expressió facial neutra i no mostrava cap ira en aquest moment- demanava el seu torn.

Què van fer els nadons? Els que havien vist anteriorment enutjar a l’exterioritzador, van renunciar fàcilment a les joguines. És a dir, el 69 per cent dels nadons del grup de “ira” va lliurar les joguines, en comparació amb el 46 per cent dels nadons del grup de “neutral”.

“Era molt sorprenent veure els nadons donar les joguines: era com si estiguessin apaivagant a l’adult”, diu Repacholi. “No volen córrer el risc de fer que l’adult es torni a enutjar. No actuaven d’aquesta manera amb l’altre adult que no havia mostrat ira”.

“Els nostres estudis mostren que els nadons estan molt sintonitzats amb la ira d’altres persones“, diu Repacholi. “Per als pares, és important ser conscient de lo poderosa que és aquesta emoció per als nadons.

Afegeix Meltzoff: “Els nadons són detectius d’emocions. Observen i escolten les nostres emocions, recorden com hem actuat en el passat, i les fan servir per predir com actuarem en el futur. Quant de temps duren aquestes primeres impressions és una qüestió important“.

Font: https://www.tendencias21.net/Los-bebes-adaptan-su-comportamiento-para-evitar-la-ira-de-los-adultos_a42297.html

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s