7 hàbits autodestructius que s’han d’evitar

Els hàbits són comportaments que es repeteixen en el temps. Aquesta rutina de repetició obeeix a un condicionament que vam triar conscient o inconscientment. Notaràs que hi ha hàbits saludables com fer exercici, alimentar-se sanament o llegir. Però també hi ha hàbits perniciosos i autodestructius. D’aquest segon grup ens ocuparem en aquest article.

Els hàbits autodestructius consumeixen la teva energia, afecten el teu equilibri emocional i entorpeixen el teu benestar. Aquests mals hàbits estableixen barreres infranquejables que limiten o t’impedeixen assolir els teus objectius. Coarten la teva llibertat i restringeixen els límits de la teva felicitat.

 

L’única manera d’erradicar aquests costums és fent-te conscient d’elles. Probablement repeteixes aquests patrons de pensament i de conducta sense adonar-te’n. Però si t’observes en detall, notaràs que aquí estan i que et fan mal. A continuació parlarem dels hàbits autodestructius més habituals.

Resultat d'imatges de pesimismo pintura

  1. Un dels hàbits més nocius: enfocar-te en el que no tens

Aquest sol ser un aspecte que assenyala el poc valor que li dones al que tens. Valorar en excés el que els altres tenen i tu no, et condueix a l’amargor. L’important és identificar quines són les teves necessitats reals i intentar satisfer-les. Tota la resta és només ostentació.

No oblidis que aquesta actitud no només s’aplica a les coses materials, com ara la casa del teu cap, el cotxe del teu amic, etc. També passa amb els béns immaterials com, per exemple, l’èxit del teu veí, la felicitat de la teva col·lega o la sort de la teva parella. Totes aquestes coses que creus necessitar només serveixen de justificació per postergar els teus objectius.

  1. Culpar els altres

L’origen d’aquest mal hàbit es troba en la inseguretat i la por, els quals et porten a treure conclusions de manera precipitada. No veus la possibilitat d’equivocar-te i cometre errors com un possible aprenentatge que pot enriquir la teva experiència.

Et fan por les conseqüències de les teves pròpies decisions. Per tant, sempre serà millor responsabilitzar els altres de les teves errades. Per exemple, quan incompleixes una obligació laboral i el teu cap et sanciona. Llavors acabes dient que ell és una persona amargada, que paga amb tu la seva pròpia infelicitat.

  1. Romandre a la zona de confort

La zona de confort és el lloc on et sents segur, però només en aparença. Romandre en aquesta zona t’impedeix desenvolupar-te i créixer, doncs quedes atrapat en un estancament emocional. Perds la capacitat d’arriscar-te i experimentar per trobar sortides creatives a una mateixa situació.

Aquí es compleix la dita popular “més val boig conegut, que savi per conèixer”. L’exemple típic és el dels embussos de trànsit a les hores de més trànsit. Segur existeixen rutes alternatives o diferents formes de mobilitzar-nos per estalviar temps. No obstant això, preferim continuar aquí, lamentant per la nostra mala sort i repetint el mateix cada dia.

  1. Preocupar-te per el “què diran”

Aquest hàbit és comú en persones insegures, amb baixa autoestima i que no tenen estructurada la seva pròpia identitat. Dediquen massa temps de les seves vides a agradar als altres i els angoixa terriblement decebre’ls. No viuen per a si mateixos, sinó per als altres. En la mesura que ho fan construeixen la seva pròpia infelicitat.

Hi ha molts exemples d’aquest hàbit autodestructiu, que podem veure en la vida diària. Com quan un fill estudia la professió que li agrada al seu pare i no la que li agrada a ell o quan algú es vesteix amb alguna cosa que li resulta incòmode, però ho suporta perquè “està de moda”.

  1. Fer-se la víctima

Tots passem per males experiències. Algunes ens marquen de manera especial, però arriba el moment en què has de passar la pàgina i seguir endavant. No podem seguir pensant que, perquè vam tenir una experiència dolorosa mereixem un tracte especial i diferent als altres.

Per contra, tot el que no ens enfonsa, ens enforteix. Aquestes experiències són valuoses i ens serveixen de referent per a no tornar a caure en el mateix. Però si comences a victimizarte, perds l’oportunitat de enfortir-. Més aviat converteixes els problemes i les queixes en una forma de vida.

  1. No dormir bé

Aquest hàbit autodestructiu comporta perjudicis importants per a la teva salut, amb efectes negatius tant físics com psicològics. No tenir una disciplina de son saludable acaba per afectar el teu rendiment laboral i intel·lectual. Però també incideix en el teu estat anímic, el teu humor i la teva salut en general.

Un bon percentatge d’accidents automobilístics es produeixen quan es condueix per trajectes llargs i qui condueix no ha descansat prou. La manca de son també genera petits accidents quotidians o simplement indispone anímicament.

  1. Negar els fets

Aquest hàbit sol aparèixer en persones que tenen por a la incertesa i eviten enfrontar-se a situacions exigents. La persona se sent incapaç d’assumir el repte que implica superar el suposat fracàs. La seva falta de confiança en si mateixos els porta a buscar excuses permanentment per evadir les seves responsabilitats.

Negar els fets vol dir, per exemple, no acceptar l’edat que tens. Així, hi ha gent que vol seguir sent molt jove, encara que ja no ho sigui tant. Poden fins i tot desenvolupar comportaments adolescents en aquest afany de no sentir-vells.

Tots aquests hàbits destructius són en realitat relativament fàcils d’erradicar. Quan et fas conscient d’ells, de segur, ja no passen inadvertits per a tu. Només has de observar-te i reflexionar sobre el mal que aquests costums et fan. La resta és una qüestió de voluntat.

Font: https://lamenteesmaravillosa.com/7-habitos-autodestructivos-debes-erradicar/

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s