L’empatia també és genética

L’empatia no és només el resultat de la nostra educació i la nostra experiència, sinó que també està influenciada per les variacions genètiques, segons una investigació europea. Els resultats es publiquen en Translational Psychiatry.

L’empatia, que exerceix un paper fonamental en les relacions humanes, és la capacitat de reconèixer els pensaments i sentiments d’altres persones, així com de captar l’estat emocional d’un altre individu i les reaccions que el provoquen. En el primer cas es parla d’empatia cognitiva, en el segon d’empatia emocional.

L’empatia d’una persona es pot mesurar a través d’un coeficient que va ser establert fa 15 anys per un equip de científics de la Universitat de Cambridge, al Regne Unit. Aquest test, capaç de mesurar els dos tipus d’empatia, ha constatat que unes persones són més empàtiques que altres i que les dones, en general, són més empàtiques que els homes.

També ha determinat que les persones amb autisme tenen dificultats amb l’empatia cognitiva, tot i que conserven intacta l’empatia afectiva. En canvi els psicopates tendeixen a entendre el que pensen els altres, però són incapaços de tenir en compte els seus estats afectius.

0106

Més de 46.000 persones

Basant-se en aquest test d’empatia, els científics britànics s’han aliat amb els de diferents institucions franceses per dur a terme el major estudi genètic sobre l’empatia, usant per a això les dades de més de 46.000 persones amb autisme.

Aquests pacients no només van contestar al test d’empatia per mesurar la seva sensibilitat cap als altres, sinó que a més van facilitar una mostra de saliva per a la seva anàlisi genètica. Gràcies a aquesta anàlisi, els investigadors van descobrir que la nostra empatia és en part genètica: almenys una desena part d’aquesta variable humana està associada a factors genètics.

També van confirmar que les dones són de mitjana més empàtiques que els homes, encara que no per això mostren una diferència en els gens que contribueixen a l’empatia, tant en homes com en dones.

Això vol dir que la major empatia de les dones respecte a la dels homes no és d’origen genètic, sinó que es deu a altres factors, com la socialització, o bé factors biològics no genètics com les influències hormonals prenatals, que són diferents en ambdós sexes.

Els investigadors van observar també que les variables genètiques associades a una menor empatia estan associades a un risc més alt de patir autisme. Varun Warrier, un dels investigadors, explica en un comunicat que, tot i que la genètica només explica una dècima part de l’empatia que mostren les persones, els factors genètics són també essencials.

Anar més lluny

Un altre dels investigadors, Simon Baron-Cohen, afegeix que aquest estudi ajuda a comprendre millor l’autisme, que pateix de la capacitat d’imaginar i de comprendre les emocions dels altres.

Això pot donar lloc a una discapacitat tan greu com la dislèxia o la discapacitat visual. “Nosaltres, com a societat, ens cal donar suport a les persones amb discapacitats, amb mètodes d’ensenyament innovadors, solucions alternatives o ajustos raonables per promoure la inclusió”, afegeix Baron-Cohen.

Aquesta investigació dóna llum sobre les influències genètiques que sostenen l’empatia humana, si bé, individualment, cada gen té un paper particular que és difícil d’identificar.

Com a conclusió, aquesta investigació ha establert amb meridiana claredat que els factors genètics expliquen una desena part del grau d’empatia que tenim les persones, i que la major empatia que tenen les dones no està inscrita en el seu ADN. També que un dèficit d’empatia pot derivar en autisme.

Els investigadors es proposen aprofundir en aquest treball amb més persones per, d’una banda, validar aquestes conclusions i, d’altra banda, identificar les rutes biològiques associades als diferents nivells d’empatia entre les persones.

Font: https://www.tendencias21.net/La-empatia-tambien-es-genetica_a44445.html

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s