Els 5 components de la Intel·ligència Emocional

La Intel·ligència Emocional no és sinònim de felicitat, no és calma, ni tampoc optimisme. Diem això per una raó molt clara: hi ha qui té una idea una mica errònia sobre aquest tipus de ciència de les emocions. Dominar aquesta àrea de la psicologia no ens garantirà l’instant l’èxit en la vida ni ens farà “més intel·ligents” o més feliços.

El que ens ofereix la intel·ligència emocional són eines i habilitats amb què resoldre millor les complexitats dels nostres contextos socials. És un canal de l’autoconeixement i una qualitat transformadora. Treballar les emocions a diari i fer-ho bé, ens permetrà ser més solvents en el camp del creixement personal. Vegem per tant quines claus la conformen.

  1. Autocontrol

Quan un nen té 4 o 5 anys hi ha una àrea que li costa molt dominar: l’autocontrol. Es frustrarà amb freqüència, no serà capaç d’ajornar les gratificacions, ni amagar el seu enuig quan el seu germà agafa la porció més gran de pizza o quan li trenca una joguina sense voler.

Els nens més petits presenten aquestes conductes perquè les àrees cerebrals relacionades amb el control dels impulsos i les emocions encara no estan completament madures. És sobre els 7 anys quan aquest tipus de conductes comencen a assentar-se amb solvència, sempre que, això sí ens guiïn també en aquesta habilitat.

Així, és important tenir en compte que l’autocontrol és un dels components de la intel·ligència emocional més importants. L’autoregulació, el pensar abans de parlar o d’actuar, la capacitat de reflexió així com l’habilitat de controlar els nostres impulsos són clau per ser més hàbils emocionalment.

  1. Coneixement d’un mateix

Deia Mark Twain d’ajudar a una persona a aconseguir el que vol pot ser fàcil, però el problema és que en aquest món gairebé ningú sap el que vol exactament. És una ironia, és cert, però poques coses són tan complexes com aconseguir conèixer-nos a nosaltres mateixos en profunditat i poder actuar llavors en conseqüència.

Encara més, si complicat és tenir clares les nostres prioritats en cada moment, més difícil és ser conscients de les nostres emocions. De vegades, un estat emocional determinat condiciona la nostra conducta, els nostres pensaments i l’estat d’ànim. Ser conscients d’això, saber què ens fa mal, on ens fa mal i el per què d’aquest sofriment, molèstia o contradicció ens permetrà posar en pràctica una adequada regulació emocional i ser molt més competents en matèria d’Intel·ligència Emocional

  1. Automotivació

La motivació intrínseca és el millor motor per a la ment i el cor. És la font de la superació personal i l’energia positiva capaç de donar-nos alè tot i que el que ens envolta o el que ens arriba no és satisfactori.

La motivació que un mateix es dedica l’insta a ser millor cada dia, a focalitzar-se en el que és important per desplegar millors recursos i adequades emocions per assolir els objectius que es proposa.

  1. Empatia

L’empatia és un altre dels components de la intel·ligència emocional més important. És aquest vincle amb el qual millorar les relacions amb els altres, aquest canal amb el qual connectar amb qui tenim al davant però sense deixar de ser nosaltres en cap moment.

És important matisar aquest últim detall. Encara que ens repeteixin sovint que empatitzar és ser capaços de posar-nos en les sabates aliens, convé recordar que aquesta meravellosa habilitat no ens servirà de res si ens diluïm en l’altre, si ens limitem a ser només “esponges emocionals”.

Cal saber llegir les emocions, cal desxifrar gestos, matisos, tons de veu, però també hem de mantenir aquesta compostura sàvia i ferm amb la qual respondre en conseqüència, sent la millor ajuda, el millor facilitador.

087

  1. Habilitats socials

Les habilitats socials són l’engranatge perfecte per al nostre desenvolupament personal i professional. Així, un dels objectius inscrits en aquesta ciència excepcional que és la Intel·ligència Emocional és conscienciar-nos que hem de ser per a nosaltres mateixos “la millor ajuda” i no els nostres propis enemics. Perquè sí, de vegades ho som.

Som els nostres propis enemics quan no som assertius, quan no sabem comunicar, quan no ens respectem a nosaltres mateixos, quan ens falta paciència, obertura, compassió, positivitat … Tot això i molt més és el que es conté en aquesta caixa d’eines anomenada ” habilitats socials “i que tots hauríem de dominar.

“La intel·ligència emocional representa el 80 per cent de l’èxit a la vida”.

-Daniel Goleman-

Per concloure, encara que al principi aquests cinc components de la intel·ligència emocional ens puguin semblar àrees diferenciades i amb una sèrie de dinàmiques exclusives en què aprendre a ser solvents, cal dir que no és del tot així. Són 5 peces d’un puzle, són 5 arrels d’un mateix arbre. Són artèries que donen vida a aquest cor que habita en el nostre cervell i que ens permet al capdavall, sentir-nos més competents, més feliços.

Font: https://lamenteesmaravillosa.com/componentes-de-la-inteligencia-emocional/

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s